Baklavalık yufkadan şöbiyet tatlısı
Turkiet
Söbiyetdessert på baklavabakelser

Söbiyet är en dessert som liknar det turkiska kökets baklava. Namnet är arabiskt från början (shaabiyat) liksom desserten härrör från Arabien. Den görs med filodeg och en kräm som i det här receptet har smak av vanilj. Nötterna kan vara pistagenötter, som här, eller valnötter.
- Tillagningstid: 45 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 6-8
- Kategori: Dessert
- Kalorier/portion (kcal): 452
Ingredienser
Baklavadeg, 15 bitar (à cirka 18 g)
Smör, 150 g
Strösocker, 4 dl
Vatten, ½ l
Citronsaft, 1 tsk
Mjölk, 2 dl
Mannagryn, 2½ msk
Vaniljsocker, 5 g
Pistaschpulver efter smak
Tillagning
1. Börja med att förbereda sirapen. Blanda vatten och socker i en lämplig gryta. Låt det koka upp.
2. Tillsätt citronsaften 5 minuter senare efter att sirapen kokat upp och koka den i ytterligare 15 minuter på låg värme. Ta sedan bort den från spisen och låt den svalna.
3. Blanda mjölk och mannagryn i en kastrull och låt koka tills det når önskad konsistens.
4. Tillsätt vaniljsockret i mjölk- och mannagrynskrämen och fortsätta blanda. När krämen får rätt konsistens tas av den från spisen och får svalna.
5. Smält smöret i en kastrull så att det ka sprids mellan de förberedda baklavaplattorna. Ta bort skummet som bildas på ytan med en sked.
6. Bred ut en bakklavabit på en bänk. Bred smör på den och se till att det täcker alla delar. Lägg ytterligare ett lager baklavadeg ovanpå. Stapla 15 ark deg ovanpå varandra med smör emellan. Bred inte något smör på det översta deglagret.
7. Skär baklavadegen i cirka 20 rutor.
8. Bred ut 1 tsk kräm i mitten av varje degruta och strö pulveriserade pistagenötter ovanpå om så önskas.
9. Vik den fyrkantiga degen från det ena hörnet till det andra för att få en triangelform. Fortsätt denna process så att all deg är vikt.
10. Arrangera de vikta baklavadegarna på bakplåten, med ena änden något under den andra. Genom att lämna ändarna något under den andra förhindras att de sväller och öppnar sig. Tillaga det så här de första 15 minuterna. Sedan, när bitarna börjar bli knapriga, bör de separeras från varandra och tillagas på detta sätt under de återstående 15 minuterna så att ändarna också får färg.
11. Sprid det kvarvarande smälta smöret på baklavabitarna och grädda i en förvärmd ugn på 180°C i 30 minuter.
12. När de bakade desserterna tagits ur ugnen kan de läggas tätt intill varandra på ett fat.
13. Häll den kylda sirapen över. Desserterna absorberar sirapen på cirka 5-10 minuter.
14. Dekorera desserterna med pulvriserade pistachnötter när de helt har absorberat sirapen och vilat. Njut!