Aubergine rôtie, chèvre frais et salade de quinoa
Frankrike
Ugnsrostad aubergine med färsk chèvre och quinoasallad med russin
En mjuk rostad aubergine, färsk getost och en söt och smakfylld quinoasallad med russin, det blir en vinnande trio! Quinoa kan ju knappast sägas vara franskt från början och innan 1990-talet fanns knappast quinoa på den franska eller ens europeiska matkartan. Ursprunget är sydamerikanskt. Kulturer möts och här är en modern fransk vegetarisk rätt.
- Tillagningstid: 45 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 613
Ingredienser
Aubergine, 2 st à 400 g
Quinoa, 300 g
Färsk koriander, 1 knippe
Rödlök, ½ st
Färsk chèvre med örter och rosépeppar, 140 g
Sultanrussin, 50 g
Olivolja efter smak och behov
Citron, 1 st
Vitlöksklyfta, 1 st
Salt efter smak
Malen peppar efter smak
Tillagning
1. Värm ugnen till 220 grader med fläkt. Skär under tiden auberginen på mitten på längden. Skala vitlöken. Gnid in fruktköttet av auberginen med vitlöksklyftan och skär sedan rutor i aubergineköttet med en kniv utan att skära skalet. Lägg auberginehalvorna på en bakplåt med skalet nedåt. Häll på en klick olivolja. Salta och peppra. Grädda i cirka 35 minuter.
2. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll sedan av den och låt den svalna.
3. Hacka koriandern (hel, stjälkarna kan ätas). Hacka (tärna) rödlöken, lägg i en salladsskål. Riv lite citronskal (endast det färgade skalet) över löken. Kläm citronen över för att få ur saften. Tillsätt olivoljan, blanda väl för att få en vinägrett. Tillsätt russinen och hälften av koriandern. Blanda allt med quinoan i salladsskålen.
4. Ta ut auberginen från ugnen när den är klar. Lägg en sked färsk chèvre ovanpå. Strö över resterande koriander. Servera direkt och låt väl smaka!