
Adana kebap
Turkiet
Adana kebab

Adana kebap är egentligen en rätt som består av köttfärs monterat på ett brett järnspett och grillat på en öppen mangal fylld med brinnande kol. Kebaben är uppkallad efter Adana, den femte största staden i Turkiet, och var ursprungligen känd som kıyma kebabı (köttfärskebab). Här är ett recept inklusive lavashbröd anpassat efter ett tillagning i ett alldeles vanligt kök. Servera gärna en löksallad och säsongens sallad till detta.
- Tillagningstid: 2 timmar 20 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4-6
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 636
Ingredienser
Nötfärs, 500 g
Gul lök, 1 st
Svansfett, 100 g (eller 2 msk smör)
Vitlöksklyftor, 2 st
Kapyapaprika, 1 st
Paprikapasta, 1 tsk
Salt, 1 tsk till degen + efter smak till färsen
Peppar efter smak
Paprika- eller chilipulver efter smak
Vatten, 4 dl
Turkisk yoghurt, 3 msk
Olivolja, 2 msk
Torrjäst, 10 g
Strösocker, 1 tsk
Vetemjöl, 8 dl eller mer vid behov
Tillagning
1. Skala löken och vitlöken. Hacka dem fint tillsammans med paprikan. Pressa ur vätskan och tillsätt till färsen. Salta och peppra, krydda med paprikapasta och paprikapulver, knåda väl och ställ in i kylen för att vila.
2. Lägg under tiden alla ingredienser till brödet utom mjölet i en djup skål.
3. Tillsätt mjölet gradvis och knåda till en konsistent deg. Låt jäsa en halvtimme.
4. Dela den jästa degen i 10-12 lika stora bitar. Rulla varje bit till en cirkel och stek på båda sidor i en stekpanna.
5. Trava de stekta lavashbröden snyggt under en handduk eller ett lock.
6. Ta fram den vilade köttfärsen och skär den i knytnävestora bitar. Trä upp dem på ett spett, gärna av metall och annars av trä.
8. Forma färsen till en långsam kebab på varje spett och stek eller grilla dem, gärna i en gjutjärnspanna.
9. Servera med de nybakade lavashbröden.